Begin juli is de eerste batterij in het kader van het MOOI Project geleverd op Ecofactorij. In dit geval gaat het om een 57 kWh batterij die bij het kantoor van Sparkling Projects staat opgesteld.
Doelstellingen van het MOOI Project van de Ecofactorij (Energy Controll Businesspark – Ecofactorij) voor de Coöperatie Parkmanagement zijn onder andere:
- Toetsing van de robuustheid en stabiliteit van het huidige elektriciteitsnet, waaronder
- professioneel documenteren van het netwerk
- borging van de continuïteit van de Smart Grid besturing Managed Grid
- Borging wettelijke status van het netwerk
- Cyber security
- Verder uitbouwen van de huidige smartgrid oplossing met onder andere AI toepassingen
- Mogelijkheden bieden om kosten voor elektriciteitsgebruik te minimaliseren.
- Kennis door ontwikkelen over elektragebruik en energietransitie, onder andere door gebruik te maken van de tijdelijke opslag van elektriciteit in batterijen.
Bij Sparkling Projects is nu dus de eerste batterij geplaatst. Tijdens de eerste consortium bijeenkomst met alle partners hebben we uiteraard van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze eerste batterij, geleverd door consortiumpartner VDL Energy Systems, uitvoerig te bekijken.
Wat gaat Sparkling Projects met de geleverde batterij doen?
De huidige houtpalletketel (35kW) zal worden gedemonteerd. In plaats daarvan wordt een warmwaterbuffer van ongeveer 70 m3 in de grond ingegraven. Uit de buffer haalt Sparkling Projects warm water voor de luchtbehandelingskasten (60°C) en de vloerverwarming (40°C). Er gaat worden onderzocht in hoeverre de warmte zich gestratificeerd opbouwt.
De warmwaterbuffer wordt gevoed met een e-boiler (45kW). Deze warmwaterbuffer wordt op onbalans aangestuurd door de Smart Grid besturing van Managed Grid (Ecofactorij). Een CO2 warmtepomp wordt ingeschakeld op het moment dat er sprake is van goedkope stroom, maar geen onbalans.
Sparkling Projects heeft verder stroomzijdig:
- een kantoor met zonnepanelen (7kW). Het kantoor moet vanzelfsprekend altijd stroom hebben (ca. 8kW maximaal). In de praktijk leveren de zonnepanelen alleen op zaterdag en zondag terug. De nullast bedraagt ca. 2 kW (dit wordt allemaal gemeten).
- 8 laadpalen met 22 kW laadvermogen. Dit is nu beperkt tot gezamenijk 3 x 50A. Met behulp van de batterij kan dit worden verhoogd (en bemeten).
- E-boiler.
- Warmtepomp
- Hoofdaansluiting (Innax)
- En nu dus een batterij!
Het dilemma voor Sparkling Projects is het te behalen energievoordeel door onbalans versus extra energiegebruik van de e-boiler (een e-boiler zou je eigenlijk thermodynamisch niet willen). Op zaterdag en zondag zullen de zonnepanelen de batterij opladen met 4 a 5 kW, of de e-boiler, maar deze moet ook werken op onbalans. Onderzocht zal worden hoeveel “groene” stroom er wordt misgelopen door de onbalans regeling.