Prijs voor project Water-Singel op bedrijventerrein Ecofactorij

Prijs voor project Water-Singel op bedrijventerrein Ecofactorij

Het project Water-Singel van bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn is een van de winnaars van de Challenge Groene Icoonprojecten die provincie Gelderland heeft uitgeschreven om dorpen en steden groener te maken. Het project ontvangt 100.000 euro om haar iconische groene droomplan waar te maken.

De Ecofactorij werd samen met 8 projecten uit 32 inzendingen geselecteerd. Ecofactorij bemachtigde de zesde plaats met het plan om door vergroenen hittestress te beperken, de biodiversiteit te bevorderen en de watersingel op het terrein beter te benutten.

Op weg naar en rondom de watersingel worden planten en bomen toegevoegd, die een verkoelend effect hebben op de omgeving. Daarnaast onderzoekt het bedrijventerrein de mogelijkheden om in tijden van hitte water uit aanwezige buffers of restwaterstromen te gebruiken voor de groenvoorzieningen. Het toevoegen van kruiden, bomen, planten en struiken zorgt voor meer biodiversiteit. Door een verbinding te maken met het aangrenzende bos en landgoed Het Woldhuis trekt natuur bovendien van verschillende kanten naar elkaar toe.

Wandelroute

Een belangrijk onderdeel van het plan is om langs de watersingel een wandelroute met ontmoetingsplekken te realiseren. Omdat wegovergangen de wandelroute straks verbinden met naastgelegen natuurgebieden, is het project niet alleen waardevol voor medewerkers van het bedrijventerrein, maar ook voor omwonenden.

De jury prijst de stapsgewijze aanpak van het project. Bij het vergroenen werkt het bedrijventerrein samen met leer-werkbedrijf Campus Woudhuis, waterschap Vallei en Veluwe en gemeente Apeldoorn.